Operation for lyskebrok

Operation for lyskebrok

Hvad er brok?

Brok opstår som følge af en svaghed i bugvæggen i lysken og føles som en bule under huden. Brokket kan give gener i form af smerter – og da specielt ved f.eks. løft. I sjældne tilfælde kan man risikere, at brokket presses ud, f.eks. i forbindelse med løft, men ikke forsvinder igen, når man trykker på det eller lægger sig ned. Brokket er da indeklemt, og man bør opsøge læge.

Før operationen

Hjemme skal du rense navlen grundigt med vatpinde, da det forebygger infektioner i operationssårene. Du skal ligeledes bade aftenen før og om morgenen på operationsdagen, evt. piercinger skal fjernes, hvis de sidder i det område, hvor der skal opereres.

Hvis der er hårvækst i området, vil dette blive fjernet på operationsdagen. Vi anbefaler, at du selv barberer huden 3-4 dage før operationen.

Du skal møde fastende. 6 timer for føde og 2 timer for vand.

Operation

Kirurgisk Klinik Svendborg anvender en velafprøvet og anerkendt metode til åbne brokoperationer. Brokket opereres først væk, hvorefter man forstærker det svage sted i bugvæggen med et kunststofnet. I sjældne tilfælde kan kunststofnettet undlades, hvis man skønner at det vil være bedst uden.

Operationen fortages i lokalbedøvelse suppleret med smertestillende og beroligende medicin, som gives ind i en åre.

Da du får en beroligende medicin skal du møde fastende 6 timer for føde og 2 timer for vand.Du vil ikke selv kunne køre hjem og skal således have en chauffør med til operationen. Ligeledes frarådes det at indtage alkohol på operationsdagen.

Efter operationen

Efter brokoperationen er det normalt at have smerter. Du får inden du tager hjem en grundig orientering om en plan for smertebehandlingen. Vi forventer, at du har almindelige smertestillende tabletter, f.eks. Pamol hjemme. Det er normalt med behov for smertestillende medicin i mindst 3-5 dage.

Lige efter operationen anlægges en komprimerende forbinding, som må fjernes efter 24 timer – plastret inden under må fjernes efter 3 dage.

Af sikkerhedsmæssige grunde tilrådes det, at du ikke er alene hjemme i det første døgn.

Rekreation

Hvor lang en sygemelding du har behov for, er individuelt. Det afhænger af, hvor hårdt fysisk arbejde du har. Du skal regne med mindst én uge, hvor du holder dig i ro. Ved hårdt fysisk arbejde 14 dage.

Du må løfte til smertegrænsen lige efter operationen. Vi anbefaler dog max. at løfte to kilo de første tre døgn. Du får nærmere information efter operationen.

Cykling og sport bør du ikke genoptage de første 14 dage efter operationen.

Angående bilkørsel: Frarådes de første 5 dage.

Vær opmærksom på, at nogle forsikringsselskaber ikke yder dækning, hvis man er nyopereret i højre side.

Komplikationer

For at forebygge infektion får du umiddelbart efter operationen 1 tablet Ciproxin og der medgives 1 tablet, som tages ved sengetid.

I sjældne tilfælde kan der opstå blødning i operationsområdet. Dette ses som hævelse under såret og medfører ømhed og spænding. Skulle dette ske, skal du kontakte læge. Mindre blødninger i huden er mere almindelige og ses som misfarvning (blåt mærke) omkring såret. Dette er helt ufarligt og forsvinder i løbet af et par uger.

Ligeledes kan mænd få misfarvning af pung og penis. Dette er normalt og vil fortage sig i løbet af 4-6 uger.

I andre tilfælde (under 5%) kan der komme betændelse i såret. Det viser sig ved rødme, ømhed, hævelse og varme i området eller der kan komme feber og væskesivning og du skal kontakte læge.

Andre komplikationer som kroniske smerter og skader på organer eller testikel er meget sjældne.