Hæmorider

HÆMOROIDER

Hæmoroider er en udvidelse af blodårene i endetarmsåbningen. De fleste hæmoroider er forbigående og opstår ofte i forbindelse med graviditet eller forstoppelse. Når hæmoroiderne er tilstede, kan det lindre at behandle med hæmoroidesalve eller lokalbedøvende salve. Begge dele kan købes i håndkøb på apoteket. Efter nogle uger forsvinder de fleste hæmoroider af sig selv.

Der kan være grund til kirurgisk behandling, såfremt hæmoroiderne har været til stede gennem en længere periode.

Før der tages stilling til operation, skal De til en forundersøgelse, hvor De samtidig får lavet en kikkertundersøgelse af den nederste del af endetarmen (anoskopi).

Operation

Ved operation fjernes hæmoroiderne og overskydende hud (marisker). Sårene er efterfølgende åbne og læges i løbet af 1-2 måneder.

Indgrebet foretages i lokal bedøvelse.

De kan forlade klinikken umiddelbart efter operationen.

Efter operationen

De første dage efter operationen er der betydelige smerter blandt andet p.g.a. hævelse og der vil være behov for smertestillende tabletter. Efter operationen anbefales der smertebehandling med tablet Panodil (Pinex, Paracetamol, Pamol) 2 tabletter á 500 mg 4 gange dagligt de første 2-3 dage, herefter 2 gange dagligt . Herudover Ibuprofen 400 mg x 4, som De får udleveret af klinikken. Desuden får De 3-4 tabletter Ketogan med til de første dage.

Sårene skal holdes rene med sæbebadning eller håndbrusning 2-3 gange dagligt og hver gang De har haft afføring.

For at holde afføringen lind anbefales, at De drikker rigeligt med vand, og at De tager et let afføringsmiddel de første dage.

De bedes sørge for at have en chauffør med, da De får noget beroligende medicin, som gør at man ikke kan køre bil bagefter.Pga det berolignende medicin skal de møde fastende for føde i 6 timer og 2 timer for væske.

Komplikationer

Som regel er der ikke nogen komplikationer, men i sjældne tilfælde kan der komme problemer med forsnævring, og der kan optræde forbigående problemer med at holde på luftafgangen.