Analfissur

RIFT I ENDETARMSÅBNINGEN

Indledning

En analfissur er en rift/revne ved endetarmsåbningen. Den er typisk lokaliseret bagtil mod halebenet. Hos kvinder kan den dog hos ca. 10% også være lokaliseret fortil mod skeden.

Årsag

Årsagen til en analfissur er i de fleste tilfælde ukendt, men ændringer i afføringsmønstret (forstoppelse eller diaré) er ofte medvirkende faktorer.

Denne øgede spænding i ringmusklen hindrer opheling af analfissuren.

Behandling

Behandlingen retter sig mod årsagerne og tilstræber dels en regulering af afføringen dels en afslapning af den indre ringmuskel. Der findes en række behandlingsmetoder som sædvanligvis anvendes i nævnte rækkefølge:

Afføringsregulering:

Afslapning af ringmuskel:

Diltiazem gel
Botox
Operation

HUSK:

HUSK er loppefrøskaller og kan købes i de fleste dagligvarebutikker eller på apoteket. HUSK virker afføringsregulerende og kan således gøre en tynd afføring mere fast og en fast afføring mere lind.

Anvendelse af HUSK:

HUSK kan drikkes i vand eller drysses på morgenmadsprodukter som ymer og yougurt.

Anvend 1-2 spsk. HUSK 1-2 gange dagligt.

Drik 2 glas vand hver gang der indtages HUSK.

Drik 2 liter væske i løbet af dagen.

Endelig effekt af HUSK kan først vurderes efter 4-6 ugers brug.

Diltiazem gel:

Diltiazem gel afslapper den indre ringmuskel. Diltiazem gel er receptpligtigt og udleveres via et apotek. Det er imidlertid kun Skanderborg Apotek der fremstiller salven. Dette kan De oplyse til apoteket, når De indleverer recepten.

Anvendelse af Diltiazem gel:

Der skal anvendes engangshandsker når salven påsmøres.

Salven påsmøres lige omkring endetarmsåbningen samt én cm indenfor åbningen.

Dosis – som ”en ært” to til tre gange dagligt.

Opheling af fissuren kræver 6-8 ugers behandling.

Botox:

Botox er et medikament, der kan indsprøjtes i den indre ringmuskel. Botox bevirker, at ringmusklen slapper af, en effekt der holder i ca. 3 måneder, hvor fissuren kan få ro til at hele op. Indgrebet udføres i fuld bedøvelse på sygehuset.

Komplikationer:

Der kan efter behandling med Botox være problemer med at holde på luft, sjældent på afføring. I tilfælde af disse problemer, vil de sædvanligvis forsvinde, når effekten af Botox ophører efter 3 måneder.

Operation:

Såfremt der ikke er effekt af behandling med HUSK, Diltiazem gel eller Botox , kan man foretage en egentlig operation (intern lateral sphincterotomi). Ved operationen foretages en delvis overskæring af den indre ringmuskel. Operationen foregår i lokalbedøvelse + rus.Du skal møde fastende 6timer for føde og 2 timer for væske.Der må ikke føres motorkøretøj i 24 timer efter indgrebet.

Efter operationen:

Smerter: Smertestillende medicin anbefales den første uge: tabl. Paracetamol 500 mg, 2 tabl. 4 gange dagligt (håndkøbsmedicin). Er der behov for yderligere smertestillende, kan De få en recept via speciallæge Karl Erik Brok.

Kost: De kan spise almindelig kost. Man bør indtage rigelig væske. Toiletbesøg kan være ubehageligt, og man bør ikke presse voldsomt, men vente på afføringen. Afføringsmiddel anbefales (Magnesia/Laktulose/HUSK), med mindre der er lind afføring i forvejen.

Åbne sår: Behandles med håndbrusning efter hver afføring, mindst 2 gange dagligt i 2 uger. Der må ikke anvendes sæbe.

Komplikationer: Ved operationer i endetarmsområdet er der altid en risiko for, at man efterfølgende ikke kan holde på afføringen. Den indre ringmuskel har sædvanligvis kun ringe betydning for evnen til at holde på afføringen og risikoen for at man efter denne operation ikke kan holde på afføringen er derfor meget lille. Herudover er der en lille risiko for blødning og betændelse/bylddannelse i såret.