OBS: Ændret telefontider: Mandag - fredag fra kl. 9.00 til kl. 12.00.

Analfissur

En analfissur er en rift/revne i endetarmsåbningen. Den er typisk lokaliseret bagtil mod halebenet. Hos kvinder kan den dog hos ca. 10% også være lokaliseret fortil mod skeden.

Årsag

Årsagen til en analfissur er i de fleste tilfælde ukendt, men ændringer i afføringsmønstret (forstoppelse eller diaré) er ofte medvirkende faktorer. En øget spænding i ringmusklen hindrer opheling af analfissuren.

Behandling

Behandlingen retter sig mod årsagerne og tilstræber dels en regulering af afføringen dels en afslapning af den indre ringmuskel. Der findes en række behandlingsmetoder som sædvanligvis anvendes i nævnte rækkefølge:

Afføringsregulering:

  • HUSK

Afslapning af ringmuskel:

  • Diltiazem gel
  • Botox
  • Operation

HUSK:

HUSK er loppefrøskaller og er et naturprodukt. HUSK kan købes i de fleste dagligvarebutikker eller på apoteket. HUSK virker afføringsregulerende og kan således gøre en tynd afføring mere fast og en fast afføring mere lind. Fås både som kapsler og pulver.

Anvendelse af HUSK:

HUSK kan drysses på morgenmadsprodukte/yougurt.1-2 spsk på mad, dette 1-2 gange dagligt.

Eller tag 2 kapsler morgen og aften og drik rigeligt med vand til.

Diltiazem gel:

Diltiazem gel afslapper den indre ringmuskel. Diltiazem gel er receptpligtigt og udleveres via et apotek. Der kan være tre dages ventetid på cremen, da det kun fremstilles på Skanderborg Apotek.

Anvendelse af Diltiazem gel:

Der skal anvendes engangshandsker når salven påsmøres.

Salven skal påsmøres lige på riften i endetarmsåbningen.

Dosis – som ”en ært” to gange dagligt.

Opheling af fissuren kræver 6-8 ugers behandling.

Botox:

Botox er et medikament, der kan indsprøjtes i den indre ringmuskel. Botox bevirker, at ringmusklen slapper af, en effekt der holder i ca. 3 måneder, hvor fissuren kan få ro til at hele op. Indgrebet udføres i fuld bedøvelse på sygehuset.

Komplikationer:

Der kan efter behandling med Botox være problemer med at holde på luft, sjældent på afføring. I tilfælde af disse problemer, vil de sædvanligvis forsvinde, når effekten af Botox ophører efter 3 måneder.

Operation:

Såfremt der ikke er effekt af behandling med HUSK, Diltiazem gel eller Botox , kan man foretage en egentlig operation (intern lateral sphincterotomi). Ved operationen foretages en delvis overskæring af den indre ringmuskel. Operationen foregår i fuld bedøvelse på sygehuset.