Hvad er brok?
Brok opstår som følge af en svaghed i bugvæggen i lysken og føles som en bule under huden. Brokket kan give gener i form af smerter – og da specielt ved f.eks. løft. I sjældne tilfælde kan man risikere, at brokket presses ud, f.eks. i forbindelse med løft, men ikke forsvinder igen, når man trykker på det eller lægger sig ned. Brokket er da indeklemt, og man bør opsøge læge.
Hvis man ikke har nogen gener fra sit brok, er operation ikke nødvendig.
Før operationen
Hjemme skal du rense navlen grundigt med vatpinde, da det forebygger infektioner i operationssårene. Du skal ligeledes bade aftenen før og om morgenen på operationsdagen, evt. piercinger skal fjernes, hvis de sidder i det område, hvor der skal opereres.
Hvis der er hårvækst i området, skal dette fjernes. Vi anbefaler, at du selv barberer huden 3-4 dage før operationen.
Du skal møde fastende 6 timer for føde og 2 timer for væske, ingen mælk og juice med frugtkød.
Operation
Kirurgisk Klinik Svendborg anvender en velafprøvet og anerkendt metode til åbne brokoperationer. Brokket opereres først væk, hvorefter man forstærker det svage sted i bugvæggen med et kunststofnet. I sjældne tilfælde kan kunststofnettet undlades, hvis man skønner at det vil være bedst uden.
Operationen fortages i lokalbedøvelse suppleret med smertestillende og beroligende medicin, som gives ind i en åre.
Da du får beroligende medicin, må du ikke køre bil i 24 timer, så medbring en chauffør eller tag offentlig transport hjem. Du skal være i klinikken i ca. 1 1/2 time, så tag gerne lidt let mad med til efter operationen.
Efter operationen
Efter brokoperationen er det normalt at have smerter. Vi forventer, at du har almindelige smertestillende tabletter, f.eks. panodil/pamol/pinex hjemme og vi giver yderligere smertestillende medicin og vejledning med hjem. Det er normalt med behov for smertestillende medicin i mindst 3-5 dage.
Huden bliver syet med en tråd der opløser sig selv og plastret skal sidde i 3 dage, du kan gå i brusebad med dette.
Sygemelding
Du skal regne med mindst 1-2 uger, hvor du holder dig i ro. Ved hårdt fysisk arbejde 14 dage.
Du må løfte til smertegrænsen lige efter operationen. Vi anbefaler dog max. at løfte to kilo de første tre døgn.
Cykling og sport bør du ikke genoptage de første 14 dage efter operationen.
Angående bilkørsel: Frarådes de første 5 dage.
Vær opmærksom på, at nogle forsikringsselskaber ikke yder dækning, hvis man er nyopereret i højre side.
Komplikationer
I sjældne tilfælde kan der opstå blødning i operationsområdet. Dette ses som hævelse under såret og medfører ømhed og spænding. Mindre blødninger i huden er mere almindelige og ses som misfarvning (blåt mærke) omkring såret. Dette er helt ufarligt og forsvinder i løbet af et par uger.
Ligeledes kan mænd få misfarvning af pung og penis. Dette er normalt og vil fortage sig i løbet af 4-6 uger.
I andre tilfælde (under 5%) kan der komme betændelse i såret. Det viser sig ved rødme, ømhed, hævelse og varme i området eller der kan komme feber og væskesivning og du skal kontakte læge.
Andre komplikationer som skader på organer eller testikel er meget sjældne.
Risikoen for at brokket kommer igen ligger mellem 5 og 10% og kan i så fald opereres på ny.
En del patienter (ca. 25%) har smerter i det opererede område i lang tid efter operationen. Disse smerter forsvinder normalt med tiden, men det er ikke usædvanligt indimellem at have smerter i det opererede område i op til et år efter operationen. Hos nogle få procent kan der optræde kroniske/vedvarende smertegener.
Ved komplikationer kan du kontakte Kirurgisk klinik Svendborg, lægevagt eller skadestue.
Du er velkommen til at medbringe din mobiltelefon, hvis du gerne vil høre musik, men husk venligst at medbringe in-ear headset.