OBS: Ændret telefontider: Mandag - fredag fra kl. 9.00 til kl. 12.00.

Vejledning til pilonidalcyste

Forekomst

Oftest mellem balderne, men kan også ses ved navlen, i armhulen og i skridtet.

Årsag

Bakterier fra huden fanges i en hårsæk og medfører dannelse af en byld eller en kronisk fistelgang. Pilonidalcyster kommer ofte i forbindelse med rigelig hårvækst og evt. samtidig siddende aktiviteter; chauffør, cykelrytter m.v.

Symptomer

Hævelse, rødme, smerter, feber og evt. flåd og materie fra bylden ses i akutte tilfælde. I mere kroniske tilfælde er der små åbninger i huden, hvorfra der kommer mere eller mindre konstant sekretion.

Behandling

Ved akut betændelse vil man oftest foretage åbning af bylden og oprense åbningen, som så skal vokse sammen fra bunden. Ved de kroniske tilfælde, som ikke tidligere er opereret, hvor man er generet af mere eller mindre konstant sekretion, vil behandlingen være fjernelse af de enkelte åbninger, som følges ned ved hjælp af en sonde. Huden lukkes over åbningerne.

Operationen foretages med lokalbedøvelse oftest sammen med smertestillende og beroligende medicin, som gives i en åre. Husk derfor en chauffør.Hvis de ønsker beroligende medicin skal du møde fastende 6 timer for føde og 2 timer for væske.

Hvis man er opereret tidligere, eller hvis området med forandringer er meget stort, skal der foretages en større operation, som normalt kræver, at man bliver henvist til sygehuset.

Komplikationer

Der er altid risiko for fornyet betændelse når man opererer for pilonidalcyste. Dette er uafhængig af, om der er foretaget akut eller ikke akut operation. En fornyet byldedannelse lige efter operationen vil altid resultere i, at såret skal stå åbent efterfølgende. Risikoen for fornyet betændelse vil være ca. 20%.

Forholdsregler

Efter operationen skal man holde sig i ro til såret er lægt, dvs. 8-14 dage. I denne periode skal man undgå karbad eller lignende.
Muligvis kan man forebygge nye tilfælde ved at reducere forekomsten af hår i området.